Щастие чрез усмивка

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Щастие чрез усмивка

Песен: „Усмивките“, (Сборник детски песни, с. 128.)

Дейност

Преди урока дайте на всяко дете копия на рисунките с усмихнатото и намръщеното лице:

За да започнете урока, поканете семейството си да помислят как са помогнали на някого през изминалата седмица. Попитайте:

⦁ Знаете ли, че едно от най-добрите неща, които можем да направим, е да се усмихнем на някого.

Изпейте заедно песента „Усмивките“, (Сборник детски песни, с. 128.) Поканете децата да променят лицата си от мръщене на усмивка на съответните места по време на песента.

Обяснете на семейството си, че нашият Небесен Отец желае да бъдем щастливи. Той е създал за нас „великия план на щастието“ (вж. Алма 42:8). И въпреки че понякога ни се случват лоши неща, ние можем да изберем да бъдем щастливи.  И когато изберем да бъдем щастливи, ние можем да помагаме на околните също да бъдат щастливи. Поканете децата да кажат: „Мога да бъда щастлив!“

Изпейте или изчетете думите на „Ако ти щастлив си“ (Сборник детски песни, с. 125) и извършете действията по-долу. Поканете децата да се присъединят.

Ако ти щастлив си, със ръце плесни. (пляс, пляс)

Ако ти щастлив си, със ръце плесни. (пляс, пляс)

Ако чувстваш, че щастлив си,

по лицето ти личи си. (усмихнете се, посочете лицето) 

Ако ти щастлив си, със ръце плесни. (пляс, пляс)

Повторете, като замените „със ръце плесни“ с други действия, например „с крака тропни“, „с очи мигни“ и т.н.

Подгответе „буркан на благодарността“, пълен с малки лакомства (бонбони, ядки и др.). Поканете всички да се редуват във вземането на лакомство от буркана, като всеки път казват какво обичат да правят и какво ги прави щастливи. Или бихте могли да покажете рисунка с щастливо лице и да обсъдите с децата какво им дава радост.  

Направете тъжно лице и помолете децата да ви направят щастливи.  

Попитайте: 

⦁ Знаем, че често се усмихваме, когато сме щастливи, но знаете ли, че усмихването може да ви прави щастливи? 

Поканете семейството си да изиграе игра. Нека се опитат да се усмихнат по различни начини (например: само с очите си, със затворена уста, с показващи се зъби и с отворена уста).

Дайте на всеки по един празен лист хартия и ги поканете да нарисуват усмихнато лице. Насърчете ги да поставят усмихнатото лице на най-често използваното огледало, като така им напомня да се усмихват.

Почерпка: Лимонови курабийки

Продукти:

1/2 ч.ч. захар

1 ч.ч. захар

1 яйце

1/2 ч.л. ванилия

1 ч.л. лимонова кора

1,5 с.л. лимонов сок

1/4 ч.л. сол

1/4 ч.л. бакпулвер

1/4 ч.л. сода

1 1/2 ч.ч. брашно

1/2 ч.ч. кафява захар

Предварително затоплете фурната на 175°C. Разбийте маслото и захарта в голяма купа. Добавете яйцето, ванилията, лимоновия сок и лимоновата кора. Добавете и разбъркайте брашното, солта, бакпулвера и содата. Вземете лъжица от тестото и я оваляйте в пудрата захар отвсякъде. Поставете топките на разстояние 5–7 cм върху намазнена тава. Печете за 9 минути, поръсете с допълнително пудра захар и оставете за 5 минути да изстинат преди сервиране.