Здрав ум в здраво тяло

Идеи за урока

Тема: Здрав ум в здраво тяло

Химн: „Избери правилно“, (Химни, № 150)

Дейност

Покажете снимка на храм. Обсъдете какво има предвид апостол Павел, когато учи, че нашите тела са „храм на Светия Дух“ (1 Коринтяните 6:19). Попитайте:

⦁ Как това знание ни помага да се грижим за нашите тела и умове?

Разкажете следната история:

„(Една птица)… започнала да заменя перата си за червеи. Лесно било така да се набавя храна и птицата си мислела, че има достатъчно пера. Като продължила да заменя перата си, птицата се наслаждавала на това, че вече не трябвало да става рано, за да търси червеи. Можела да си седи в гнездото по цял ден и изобщо да не се помръдне. Накрая обаче, птицата твърде привикнала към това и осъзнала, че вече не може да лети, защото загубила важните си пера“ (Старейшина Адриан Очоа, „Бъдете силни, бъдете здрави, бъдете умни“, Лиахона, октомври 2013 г.).

Попитайте:

⦁ По какъв начин понякога действаме като тази птица?

Споделете със семейството си следните свързани с тази история коментари на старейшина Очоа:

„Това може да се случи на всеки, който попадне в капана на лошите навици, мързела или употребата на пристрастяващи вещества… Спортуването и правилното хранене ни помагат да избегнем тези лоши навици. Ако птицата бе продължила да лети и ловува, никога нямаше да загуби перата си. Ние също, ако „пляскаме с крилата си“ и редовно спортуваме, ще развием способността да избягваме тенденции, които нараняват или ни унижават.

Също както някои хора имат проблеми с физическото си здраве, други имат проблеми с емоционалното си здраве. Животът може да е труден и понякога може да имаме чувства на безпокойство, депресия или липса на самочувствие. Но помнете, че и за физическото, и за емоционалното здраве, спортуването и усърдната работа помагат за поддържането на положителен възглед“.

Поговорете за полезни физически дейности, които отделно или със семейството си сте вършили. Попитайте:

⦁ Как се чувствате от тези дейности? 

⦁ Как активността ни помага с емоции като гняв или тъга? 

⦁ Когато сме физически активни, какви чувства изпитваме към себе си и околните?

Попитайте:

⦁ Ако тялото ви е слабо и болно, ще можете ли да извършвате много физическа дейност?

Поканете семейството да отворят на У. и З. 89 и да прегледат стих 3. Попитайте:

⦁ На кого се дава обещанието в тази глава? (На „слабите и най-слабите от всички светии“)

Нека семейството ви да прочетат У. и З. 89:20. Попитайте:

⦁ Какво обещание се дава на „слабите и най-слабите от всички светии“? (Че те „ще тичат и няма да се уморяват; и ще ходят, и няма да отпадат“)

Поканете семейството си да прегледа стихове 5–17 и обсъдете какво следва да правим, за да получаваме сила и здраве според обещаното в Словото на мъдростта. 

Задайте следните въпроси:

⦁ Как се чувстваме, когато ядем храна, от която тялото ни има нужда? 

⦁ Как се чувстваме, когато ядем твърде много храна, от която тялото ни няма нужда? 

⦁ Как можем да разберем от какво има нужда тялото ни и от какво няма нужда?

Обсъдете благословиите, които се дават в живота ви чрез Словото на мъдростта.

Поканете някого да прочете У. и З. 88:124. Попитайте семейството си какво още следва да правим, за да поддържаме телата си здрави. Обърнете внимание колко е важно да се ляга рано и да се става рано.

Направете списък с физически дейности, които семейството ви може да върши заедно, и насърчавайте тези дейности като част от семейния живот. Можете да планирате разходки на открито, да танцувате на музика или да насърчавате някаква друга физическа активност. Обсъдете начини, по които членовете на вашето семейство могат да си помагат да правят мъдри избори по отношение на храната. Обсъдете какво още можете да правите, за да се грижите за телата си.

Можете да завършите урока със следните думи на старейшина Адриан Очоа:

„Полагането на грижи за вашето тяло също благославя и ума ви и ви помага да си спомняте, че сте дете на Бог и че можете да бъдете уверени и щастливи. Нашите емоционални, физически и духовни страни са взаимосвързани“ (Старейшина Адриан Очоа, „Бъдете силни, бъдете здрави, бъдете умни“, Лиахона, октомври 2013 г.).

Почерпка: Плодова салата

Нарежете 1 ябълка, 1 круша, 1 портокал и 1 банан на кубчета. Добавете грозде и ягодово мляко.