Да се учим да учим

Идеи за урока

Тема: Да се учим да учим

„Всяко едно качество на мъдростта, което придобием в този живот, ще възкръсне с нас при възкресението“ (Учение и завети 130:18)

Химн: „O, истина що е“ (Химни, № 173)

Дейност

Видео: Patterns of Light: The Light of Christ

Попитайте членовете на семейството си:

⦁ Харесва ли ви да учите нови неща?

⦁ Можете ли да дадете пример за нещо, което сте научили наскоро? (Преди урока можете да възложите на всички или някои членове на семейството да се подготвят да разкажат за нещо ново, което са научили от последния път.)

Поканете ги да си спомнят момент от детството си, когато са научили нещо интересно от книга, от своите родители и т.н. Родителите могат да кажат на децата си какви въпроси са имали като малки. Напомнете на близките си, че от раждането си децата са любопитни и жадуват за знание. Попитайте:

⦁ Защо мислите, че хората се раждат с такова силно желание да се учат, но докато порастват, много често това желание отслабва и понякога напълно изчезва?

Помолете близките си да прочетат У. и З. 93:29–39. Посочете, че ни е дадена способността да получим цялата светлина и пълната истина. Но ние можем да използваме своята свобода на избор да „не приема(ме) светлината“ (вж. стих 31) и ако не се подчиняваме на Бог, „нечестивецът идва, и отнема светлина и истина“ от нас. 

Помолете членовете на семейството си да помислят за някои методи, които „нечестивецът“ използва, за да ни отдалечава от светлината и истината. Можете да обсъдите какви мисли и чувства имаме, когато нямаме желание да се учим. 

Обяснете, че Исус е единственият съвършен човек. Можете заедно да разгледате У. и З. 93:11–19 и да откриете как Господ е получил пълнотата на истината от Своя Отец. Исус казва, че един ден верните ще могат да получат същото знание, което Той има (вж. У. и З. 93:18–20).

Прочетете заедно У. и З. 88:67. Попитайте:

⦁ Ако можем да „схване(м) всички неща“, ако се подчиняваме на Божиите заповеди и очите ни са отправени единствено към Неговата слава, това означава ли, че духовното знание е достатъчно за нас и няма нужда да ходим на училище или да четем други книги освен Писанията?

Прочетете следните думи на президент Бригъм Йънг:

„Религията на Исус Христос не само запознава хората с Божиите неща и развива техните морални добродетели и чистота, но тя също дава цялото възможно насърчение и подтик, за да могат да напредват в познание и интелект във всеки аспект на нещата или в уменията и науките, защото цялата мъдрост, всички умения и науки в света са от Бог и са дадени за доброто на Неговия народ… 

Трябва да учим усърдно и да продължаваме да трупаме знание в небесата и на земята, да четем добри книги, въпреки че не мога да препоръчам да се четат всички книги, защото не всички книги са добри. Четете добри книги и с помощта на Божия Дух черпете от тях колкото можете повече мъдрост и разбиране“ („Learning by Study and by Faith“, Teachings of Presidents of the Church: Brigham Young, глава 27).

Също така можете да разгледате У. и З. 88:78–80 и У. и З. 88:118 и да откриете какви теми трябва да изучаваме и от какви книги трябва да се учим.

Президент Спенсър У. Кимбъл обяснява, че се нуждаем както от духовно, така и от светско знание: „Светското знание, колкото и да е важно то, никога няма да може да спаси и една душа, нито да разтвори дверите на селестиалното царство, нито да създаде свят, нито да прави човека бог, но може да бъде от най-голяма полза за онзи човек, който, поставил най-важните неща на първо място, е открил пътеката към вечния живот и тогава може да приложи всяко знание, така че то да бъде негов инструмент и слуга“ („President Kimball Speaks Out on Planning Your Life“, New Era, септември 1981 г.).

Попитайте:

⦁ Как можем да открием какво трябва да научим първо и къде да намираме нови възможности да се учим?

Прочетете следния съвет от президент Хенри Б. Айринг: 

„И тъй като, това което трябва да знаем, се различава трудно, ние се нуждаем от небесна помощ, за да разберем какво от многобройните неща ще бъде най-мъдро да учим. Това означава също, че ние не може да пропиляваме времето, за да се забавляваме, когато имаме възможност да четем или слушаме това, което ще ни помага да научаваме истинни и полезни неща. Ненаситното любопитство ще бъде нашата отличителна черта… 

Твърде често отделяме твърде много време за забавления и удоволствия, оправдавайки се с думите: „Просто си презареждам батериите“. Тези часове могат да бъдат прекарани в четене и изучаване, за да придобиваме знания, умения и култура… Припомнете си последния път, когато бяхте в бръснарница, фризьорски салон или чакалня в болница… Има толкова ценни неща, които бихте могли да прочетете, ако носехте със себе си книга, с която да уплътните времето си“ („Education for real life“, Хенри Б. Айринг, Ensign, октомври 2002 г.).

Обсъдете с близките си как всеки от вас може да посвещава повече време за учене и изучаване.

В заключение прочетете заедно У. и З. 130:18–19. Посочете, че знанието е голямо съкровище, тъй като то може не само да ни носи успех в този живот, но също така да остане с нас във вечността.

Допълнителни източници за изучаване: 

⦁ „Learning by Study and by Faith“, Teachings of Presidents of the Church: Brigham Young, глава 27

„⦁ Търсете познание:⦁ Вие имате една работа за вършене“, Мери Н. Кук, обща конференция, април 2012 г. 

⦁ „⦁ Податливи на обучение“, Робърт Р. Стюър, обща конференция април 2002 г.

„Знанията и светиите от последните дни“, Далин Х. Оукс, Лиахона, април 2009 г. 

Почерпка: Блокчета с кайсии и кашу

Съставки:

140 г кашу

110 г бадеми

280 г сушени кайсии

1 ч.л. ванилия 

Малко вода

Неподсладени кокосови стърготини (по желание)

Начин на приготвяне:

Накиснете кайсиите в малко топла вода за няколко часа. Предварително загрейте фурната до 165°C. Смесете кашуто и бадемите в кухненски робот и ги натрошете на ситно. Отцедете кайсиите и ги добавете в кухненския робот заедно с ванилията. Наситнете, като спирате често, за да обирате от стените. Ако сместа е твърде гъста, докато разбивате, можете да добавите 1–2 с.л. вода. Сложете сместа от плод и ядки на пергаментова хартия. Ако използвате кокосови стърготини, първо посипете хартията с тях. Оформете сместа на топка. Ако използвате кокосови стърготини, оваляйте топката в тях. Сложете отгоре още един лист пергаментова хартия и разточете тестото до дебелина 1–1,5 см. Ако желаете, можете да добавите още кокосови стърготини. Сложете тестото (както е върху пергаментовата хартия) върху хартия за печене и печете в продължение на 25 минути. Оставете да изстине и нарежете на блокчета.