Спазването на заповедите носи безопасност и радост.

Идеи за урок за по-големи деца

Тема: Спазването на заповедите носи безопасност и радост

Песен: „Божиите заповеди спазвай!“ (Сборник детски песни, с. 68)

Дейност

Видео: Why does God give us commandments?

Покажете каска за колело или мотоциклет, наколенки или налакътници за каране на скейтборд, предпазни колани от детска количка или друго предпазно средство. Попитайте децата си: 

⦁ Защо родителите ви биха искали да използвате това? (Те ви обичат и искат да сте в безопасност.) 

⦁ Какво още искат родителите ви, за да сте в безопасност? 

Напомнете на децата за някои ваши семейни правила: по отношение на места, които могат да посещават, избиране на приятели, техния график, каква храна могат да ядат, какви дрехи могат да носят и т.н. Помогнете им да разберат и да усетят загрижеността ви като родители към тях като деца. Обяснете, че Небесният Отец ни обича и е осигурил начин да бъдем в безопасност в духовен (а също и във физически) аспект. Спазването на заповедите ще ни помага да бъдем в безопасност. 

Помолете членовете на семейството си да ви дадат примери за заповеди. Запишете ги и заедно обсъдете как всяка заповед ни помага да бъдем в безопасност. Например, като се молим, можем да избягваме изкушенията на Сатана (вж. У. и З. 10:5).  Като живеем според Словото на мъдростта, можем да сме в безопасност от неща, които биха навредили на телата ни.

Попитайте:

⦁ Понякога чувствате ли сякаш заповедите ни отнемат свободата?

⦁ Бихте ли се изненадали, ако някой ви каже, че иска да има повече заповеди?

Покажете следната картина

Илюстрация от Дейвид Хабен

Прочетете следните размисли на старейшина Д. Тод Кристоферсън от Кворума на Дванадесетте: „Понякога някои хора се объркват, като мислят, че заповедите са усложняващи живота ни ограничения, които ни лишават от възможностите за щастие и удоволствията на живота. Всъщност заповедите ни предпазват и ни водят към щастие… Те са като стълбище. Всяка заповед е като всяко отделно стъпало и с всяка заповед, която спазваме, ние се придвижваме нагоре. И тогава, ако разбираме същността на заповедите, желаем повече. Не мразим заповедите, а искаме още, за да можем да напредваме повече. И Небесният Отец, който ни обича, ни дава според желанията ни. Ако искаме това, Той ще ни дава още заповеди, за да ни помага да напредваме…

Моля не се оплаквайте от заповедите. Не казвайте: „Не желая повече“, а „Да, още, още. Искам да напредвам. Искам да съм щастлив(а). Искам да стана като моя Небесен Отец. А заповедите ми показват как. Те разкриват пътя пред мен и също така ме предпазват от злото и нещата, които унищожават щастието, а понякога предпазват самия живот“.

Надявам се, че сте убедени. Трябва да правим всичко необходимо, за да спазваме заповедите, дори и ако изглежда, че само ние правим това“ („Steps to happiness“, Д. Тод Кристоферсън, Liahona, септ. 2013 г.).

Споделете своето свидетелство за щастието, което идва от това да спазваме заповедите.

Почерпка: Фъдж 

1 ч.л. размекнато краве масло плюс още ½ ч.ч.

3 ½ ч.ч. пудра захар

½ ч.ч. какао

¼ ч.л. сол

¼ ч.ч. прясно мляко

1 ч.л. ванилия 

1 ч.ч. бонбони M&M 

Сложете фолио на дъното на тава с размер 20 х 20 см, намазнете го с 1 ч.л. краве масло и оставете настрани. Смесете в голяма купа захарта, какаото и солта. Разтопете останалото масло, добавете млякото и ванилията. Изсипете с бъркане в захарната смес и разбийте до получаване на хомогенна смес. Добавете бонбоните. Веднага разстелете в подготвената тава. Оставете в хладилник до втвърдяване (около 2 часа).

Извадете от тавата, като използвате фолиото. Махнете фолиото, нарежете на квадрати с размер 2,5 х 2,5 см. Съхранявайте в затворен съд в хладилник.