Спазването на заповедите носи безопасност и радост.

Идеи за урока

Тема: Спазването на заповедите носи безопасност и радост. 

„Моли се винаги,  за да може да излезеш победител“ (Учение и завети 10:5)

Химн: „Повелите на Бог“ (Химни, № 79)

Дейност

Видео: Why does God give us commandments?

Покажете на близките си картина на клетка или решетки на килия. Поканете ги да обсъдят какво означава да бъдем свободни. След това помолете членовете на семейството си да си представят натоварено кръстовище и какво би се случило, ако нямаше закони за движение по пътищата и светофари. Попитайте:

⦁ Какво би се случило на шофьорите и пешеходците? (В най-добрия случай ще губят време в задръствания. В най-лошия случай някой може да бъде наранен или убит при катастрофа.) 

⦁ Защо съществуват законите за движение по пътищата: за да ни възпрепятстват и да ни пречат или за да помагат движението да се осъществява гладко и по-свободно?

Прочетете Йоан 8:31–32. Попитайте как истината ни прави свободни и от какво ни освобождава. Обяснете, че всяко действие води до последствия и когато избираме как да действаме, ние избираме последствията. Помолете всеки член на семейството си да избере заповед и да опише последиците от нарушаването ѝ, а след това от спазването ѝ. Помолете ги да изберат в кой случай сме наистина свободни. След това прочетете и обсъдете Йоан 8:33–36.

Споделете или прочетете заедно историята за бариерата в залива, разказана от старейшина Вон Г. Кийч като част от неговата реч „Благословени и щастливи са хората, които спазват Божиите заповеди“ от общата конференция през октомври 2015 г. (или покажете видео с тази част от речта, в която старейшина Кийч разказва историята). 

Или можете да гледате видеото Blessed and Happy Are Those Who Keep the Commandments of God на английски (можете да четете текста на речта „Благословени и щастливи са хората, които спазват Божиите заповеди“,  докато гледате видеото).

Помолете близките си да споделят своите чувства и мисли по отношение на тази история.

Допълнително предложение:

Дайте личен пример за преживяване, при което спазването на заповед ви е донесло специални благословии или щастие. Споделете своите чувства по отношение на това да спазвате тази заповед.

Поканете семейството си да помислят за заповеди, спазването на които им е донесло щастие.

Поканете близките си да направят схема, озаглавена „Заповеди, за които сме благодарни“. Кажете им, че бихте искали да направите списък със заповеди, за които знаете от личен опит, че са благословии. Напишете една или две, по отношение на които имате добри чувства и споделете със семейството си причината, поради която сте започнали да ги цените. Поканете ги да споделят с вас свои преживявания и добавете техните любими заповеди към списъка. Не забравяйте да посочите, че спазването на заповедите носи изцеляващото и утешаващо влияние на Духа.

Поставете схемата на видно място през цялата седмица и добавяйте към нея заповедите, за които се сещат близките ви. Това би било подходяща тема за разговор, докато се храните заедно. Също така по време на семейните си молитви си спомняйте да благодарите на Небесния Отец, че ни благославя със Своите заповеди.

Почерпка: Фъдж 

1 ч.л. размекнато краве масло плюс още ½ ч.ч.

3 ½ ч.ч. пудра захар

½ ч.ч. какао

¼ ч.л. сол

¼ ч.ч. прясно мляко

1 ч.л. ванилия 

1 ч.ч. бонбони M&M 

Сложете фолио на дъното на тава с размер 20 х 20 см, намазнете го с 1 ч.л. краве масло и оставете настрани. Смесете в голяма купа захарта, какаото и солта. Разтопете останалото масло, добавете млякото и ванилията. Изсипете с бъркане в захарната смес и разбийте до получаване на хомогенна смес. Добавете бонбоните. Веднага разстелете в подготвената тава. Оставете в хладилник до втвърдяване (около 2 часа).

Извадете от тавата, като използвате фолиото. Махнете фолиото, нарежете на квадрати с размер 2,5 х 2,5 см. Съхранявайте в затворен съд в хладилник.