Постът: един мощен инструмент

Идеи за урок за по-големи деца

Тема: Постът: един мощен инструмент

Песен: „Кажи ми, скъпи Господи“ (Сборник детски песни, с. 75)

Дейност 

Преди урока забийте частично два гвоздея в дебело парче дърво и скрийте чука някъде в стаята.

В началото на урока покажете на членовете на семейството си следната илюстрация и ги помолете да познаят кой принцип е разкрит.

Илюстрации от Дани Джоунс

Помогнете на членовете на семейството си да разберат, че картината разкрива закона за поста: Веднъж месечно в неделята за пост се въздържаме от храна и напитки в продължение на две хранения, молим се и даваме дарения от пост, за да помагаме на бедните. Попитайте:

⦁ Защо мислите, че момчето на картината е толкова щастливо? 

⦁ Нормално ли е да сме щастливи, докато постим?

Помолете някого да прочете У. и З. 59:14. Попитайте:

⦁ Какво представлява постът според този стих? (Ликуване)

⦁ Какво може да ни носи радост, когато постим?

Обяснете, че постът е голяма благословия за нас.

Покажете приготвеното парче дърво с гвоздеите и поканете някого да се опита да ги забие или натисне по-надълбоко в дървото. Посочете колко е трудно и след това поканете някого да забие гвоздеите, като използва чука. Попитайте: 

⦁ Каква е разликата? 

Обяснете, че чукът добавя много по-голяма сила, отколкото когато използваме само ръцете си. Небесният Отец ни е дал поста като специален инструмент за моменти, когато се нуждаем от по-голяма божествена сила в живота си. Спасителят е учил Своите ученици как да използват тази специална сила и ние също можем да я използваме. Можете също така да разкажете история от своя живот, чрез която да свидетелствате за силата на поста.

Попитайте членовете на семейството си дали могат да изброят други благословии, които може да ни донесе постът. Можете да споменете следните благословии: 

⦁ Любов към Божиите чеда (това да даваме щедри дарения от пост, след като сме пропуснали две хранения в неделята за пост ни помага да разбираме и обичаме чедата на Небесния Отец, които нямат толкова благословии колкото нас.)

⦁ Лично откровение (вж. Исайя 58:9,11; ⦁ Алма 17:3; ⦁ Алма 5:46)

⦁ По-силна връзка с Бог 

⦁ Физическо здраве

⦁ Самоконтрол

⦁ Можем да бъдем по-добре подготвени за трудностите

Попитайте членовете на семейството си:

⦁ Пост ли е, ако пропуснете хранене, защото не сте гладни или сте болни? (Не, това е гладуване.)

⦁ Какво можете да правите, за да придобие постът ви повече смисъл и да ви носи радост?

Обмислете следните идеи:

⦁ Започвайте и приключвайте поста с молитва.

⦁ Постете с определена цел. Например, можете да постите за болен човек, за себе си, за да получите по-голяма духовна сила.

⦁ Имайте радостно изражение, докато постите (вж. Матей 6:1–4). Не показвайте страдание, докато постите.

⦁ Посещавайте събрания за пост и свидетелства. Споделяйте свидетелството си, ако се чувствате подтикнати.

⦁ Плащайте щедри дарения от пост. Помнете, че постът ви дава важен опит.

Помолете членовете на семейството си да споделят свои преживявания, свързани с поста. Споделете своето свидетелство за силата на поста и молитвата във вашия живот. Насърчете членовете на семейството си да постят с радост и с цел.

Допълнително предложение:

Пресъздайте събитията от историята на Естир (вж. Естир 4:1–5:3). Четете репликите, докато членовете на семейството ви изиграват своите роли или им раздайте листи с думите, които да четат. 

Направете табелки за следните герои от историята от Писанията: Цар Асуир, Астин, Мардохей, Естир и Аман. Сложете табелките на гърбовете на членовете на семейството си, без да им ги показвате. Кажете им да задават на другите членове на семейството въпроси, на които се отговаря с Да или Не, за да разберат повече за характера на човека и да разберат какво е името на гърба им. Ако разполагате с време, можете да повторите тази дейност. Въпросите могат да бъдат подобни на следните: Юдеин ли съм? Праведен ли съм? Постих ли? Приятелски ли съм настроен към Мардохей? Царица ли съм?

Почерпка: Шоколадови блокчета с овесени ядки без печене

1 ч.ч. краве масло

½ ч.ч. кафява захар

1 ч.л. ванилия 

3 ч.ч. овесени ядки за бързо приготвяне

1 ч.ч. не много сладки парченца шоколад (или 1 начупен шоколад) 

½ ч.ч. фъстъчено масло

Смесете разтопеното масло със захарта и ванилията, добавете овесените ядки. Сложете на слаб огън за 2 до 3 минути.  Разстелете половината от сместа на дъното на намазнена квадратна тава с размер 22 х 22 см и запазете останалата половина за отгоре. 

Разтопете шоколадовите парченца и фъстъченото масло до хомогенна смес в малка тенджера с дебело дъно на слаб огън, като бъркате често. Изсипете шоколадовата смес върху кората в тавата и разпределете равномерно с нож или лъжица. Натрошете останалата смес с овесени ядки върху шоколадовия слой, като натискате леко. Покрийте и сложете в хладилник за 2 до 3 часа или цяла нощ. Оставете на стайна температура, преди да нарежете на парчета.