Постът: един мощен инструмент

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Постът: един мощен инструмент

Песен: „Кажи ми, скъпи Господи“ (Сборник детски песни, с. 75)

Дейност

Пригответе мая, захар и вода. 

Говорете с близките си за молитвата и как тя може да ни помага да получаваме помощ или утеха от нашия Небесен Отец.

Налейте малко топла вода в две купи и след това добавете същото количество мая. Обяснете, че маята символизира молитвата. След това кажете на семейството си, че има нещо, което може да направи молитвите ни още по-въздействащи. Това е постът. Обяснете, че захарта символизира поста. Добавете щипка захар към едната купа като пример какво се случва, когато молитвата се съчетае с пост.

Продължете да преподавате, докато маята започне да прави мехурчета. Обяснете, че да постим означава да се въздържаме от храна и напитки по свой избор. Когато имаме желание да постим и да се молим, ние показваме на Небесния Отец и Исус Христос, че ги обичаме и се опитваме да спазваме заповедите.

Попитайте членовете на семейството си:

⦁ Случвало ли ви се е да се въздържите от храна, въпреки че сте били гладни?

⦁ Как се чувствахте? (Или как бихте се почувствали?)

Покажете на семейството си следната картина:

Илюстрации от Дани Джоунс

Обяснете, че картината е свързана с поста: Веднъж месечно в неделята за пост членовете на Църквата се въздържат от храна и напитки в продължение на две хранения, молят се и дават дарения от пост, за да помагат на бедните.

Попитайте:

⦁ Момчето на картината изглежда ли нещастно?

Обяснете, че постът може да ни прави щастливи. Когато телата ни стават по-слаби, духовете ни стават по-силни. Това ни приближава до Небесния Отец и Неговия Син Исус Христос. Ние чувстваме Тяхната любов и подкрепа.

Докато преподавате, маята ще започне да действа и резултатът в купата със захарта ще е по-видим. Кажете на семейството си: Можете да видите, че молитвата без пост води до резултати, но постът засилва ефекта на молитвите ни.

Споделете с близките си, че обикновено постим веднъж месечно, но има моменти, когато имаме трудни за разрешаване проблеми или някой е много болен. Можем да постим и в други дни, не само в неделята за пост.

Обяснете, че от малките деца не се изисква да постят. Но те могат да се подготвят да спазват закона за поста. Заедно обмислете начини, по които можете да включите децата в поста. Например, можете да предложите те да се молят заедно с другите членове на семейството при започването и приключването на поста. Или по време на поста могат да се въздържат от някои сладкиши, които обикновено ядат през останалите дни.

Споделете свидетелството си за поста и молитвата.

Почерпка: Шоколадови блокчета с овесени ядки без печене

1 ч.ч. краве масло

½ ч.ч. кафява захар

1 ч.л. ванилия 

3 ч.ч. овесени ядки за бързо приготвяне

1 ч.ч. не много сладки парченца шоколад (или 1 начупен шоколад) 

½ ч.ч. фъстъчено масло

Смесете разтопеното масло със захарта и ванилията, добавете овесените ядки. Сложете на слаб огън за 2 до 3 минути.  Разстелете половината от сместа на дъното на намазнена квадратна тава с размер 22 х 22 см и запазете останалата половина за отгоре. 

Разтопете шоколадовите парченца и фъстъченото масло до хомогенна смес в малка тенджера с дебело дъно на слаб огън, като бъркате често. Изсипете шоколадовата смес върху кората в тавата и разпределете равномерно с нож или лъжица. Натрошете останалата смес с овесени ядки върху шоколадовия слой, като натискате леко. Покрийте и сложете в хладилник за 2 до 3 часа или цяла нощ. Оставете на стайна температура, преди да нарежете на парчета.