Светите Писания: дар от Бога

Идеи за урок за по-големи деца

Тема: Светите Писания: дар от Бога

Песен: „Силата на Писанията“ (Сборник детски песни. Допълнителни материали, с. 8. Подгответе се да я изпеете по време на урока. Можете да започнете семейната домашна вечер и с друг химн или песен, която семейството ви харесва)

Дейност

Преди тази дейност подгответе играта „лов на съкровища“. Скрийте Писанията (Тройната комбинация или отделни книги) някъде в дома си. Подгответе списък с насоки, които членовете на семейството ви да следват. Всяка от тях трябва да им показва къде е следващата, така че последователно да водят до съкровището. Насоките могат да бъдат под формата на стихотворения, загадки, картини или прости обяснения къде е следващата. Можете също да поканите играчите да разгадаят посланието на малка игра, например разбъркани думи. Поставете насоките из цялото поле за игра. Не е необходимо да ги криете, но ако разполагате с малко място, е добре да не се виждат ясно. Насоките могат да бъдат изяждани или унищожавани (например бележка в пластмасово яйце, скрито сред много празни яйца). 

В началото на дейността кажете на членовете на семейството си, че ще търсят съкровище. Обяснете, че става дума за специално съкровище, което Небесният Отец им е дал и че сте го скрили някъде в стаята или дома си. Започнете играта, като кажете на играчите каква е първата насока (или им дадете бележка), която да ги отведе до втората. Следете как се играе играта.

След като „съкровището“ е било открито, кажете на семейството си, че Писанията са един от най-ценните подаръци, които са ни дадени. Те ни учат как да бъдем щастливи и как да се завърнем да живеем с Небесния Отец и Исус. Изпейте заедно песента „Силата на Писанията“ (Сборник детски песни. Допълнителни материали, с. 8)

Допълнително предложение:

Завържете очите на едно дете. Помолете друг член на семейството да държи картина на Исус Христос и да стои някъде в стаята. Помолете детето със завързани очи да се опита да намери картината без никаква помощ. Повторете дейността, като този път помолите двама членове на семейството държат прът, въже или връв, представляващи пръта от желязо, който да отведе детето със завързани очи до картината на Христос. Кажете на детето да следва въжето до картината. Попитайте: „Как придържането за въжето е като това да четем от Писанията?“ (Вж. 1 Нефи 15:23–25.) Изпейте заедно химна „Железният прът“ (Химни, № 174).

Споделете примери от живота си, когато сте научавали какво да правите от Писанията. Обяснете как това да следвате ученията в Писанията ви е помагало да се приближавате до Спасителя.

Насърчете близките си да четат от Писанията всеки ден.

Свържете точките, за да получите картина на дете, което чете от Писанията

Почерпка: Бананов пай с крем

1 изпечена кора за пай,

¾ ч.ч. захар,

⅓ ч.ч. брашно,

¼ ч.л. сол

1 ч.л. ванилия,

2 ч.ч. мляко,

3 жълтъка (леко разбити),

2 с.л. краве масло

2 банана

В тенджера смесете захарта, брашното и солта. Постепенно добавете млякото. Сложете на средно загрят котлон и бъркайте, докато сместа заври и се сгъсти. Варете още 2 минути. Свалете от котлона.

Разбъркайте малко от горещата смес с жълтъците и върнете в сместа. Варете още 2 минути, като бъркате непрекъснато. Свалете от котлона. Добавете маслото и ванилията. Оставете да изстине на стайна температура. Нарежете един банан на тънко върху кората за пай. Разпределете половината крем над парченцата банан. Нарежете още един банан и разпределете останалия крем отгоре. Сложете отгоре бита сметана. (Можете да използвате тази рецепта и за кокосов пай с крем, като сложите кокосов орех вместо банани.)