Светите Писания: дар от Бога

Идеи за урока 

Тема: Светите Писания: дар от Бога

Химн: „Железният прът“ (Химни, № 174)

Дейност

Преди тази дейност опаковайте Писанията (Тройната комбинация или отделни книги) като подарък. В началото на дейността помолете членовете на семейството си да познаят какъв специален подарък от Бог за нас може да е скрит в пакета. 

Ако познаят, ги попитайте:

⦁ Защо Писанията са един от най-ценните подаръци, които са ни били дадени?

Можете да прочетете следния цитат от старейшина Робърт Д. Хейлз от Кворума на дванадесетте апостоли: „Светите писания са силата Божия, дадена за наше спасение. Писанията са необходими за получаването на свидетелство за Исус Христос и Неговото Евангелие… Каква славна благословия! Защото, когато искаме да говорим с Бог, ние се молим. И когато искаме Той да ни говори, изследваме Светите писания; защото Неговите слова са казани чрез Неговите пророци. Той ще ни научи, когато се вслушваме в нашепванията на Светия Дух“ (Робърт Д. Хейлз, „Светите Писания: силата Божия за нашето спасение“, обща конференция, октомври 2006 г.).

Прочетете заедно Джозеф Смит – История 1:1–14. Обсъдете как Писанията са помогнали на Джозеф Смит да открие отговор на своите въпроси. След това помолете членовете на семейството си да споменат откъси от Писанията, които са променили техния живот или живота на техни познати. Обсъдете как Писанията могат да ни помагат да разрешаваме ежедневните си проблеми. Посочете, че Писанията са лични послания от Небесния Отец за нас.

Прочетете и обсъдете следния цитат от президент Хауърд У. Хънтър: „Надяваме се, че отделно и като семейства четете и изучавате Писанията всекидневно. Не трябва да пренебрегваме следната Господна заповед: „(Изследвайте) Писанията, понеже мислите, че в тях имате вечен живот, и те са, които свидетелстват за Мене“ (Йоан 5:39) Духът ще навлезе в домовете ви и живота ви, когато четете даденото чрез откровение слово“ (Учения на президентите на Църквата: Хауърд У. Хънтър, Глава 10: Писанията – най-ценният текст за изучаване).

Ако не четете от Писанията редовно като семейство, обсъдете как можете да започнете. Решете кога, къде и от коя книга бихте искали първо да четете. За някои семейства най-подходящото време за четене на Писанията е рано сутрин, преди или след закуска. Други избират да четат преди или след вечеря, или преди семейната молитва вечер. Обсъдете тези възможности със семейството си и решете коя е най-подходяща за вас.

Обърнете внимание, че четенето от Писанията в продължение на 10 минути или по една глава всеки ден може значително да укрепи духовността в дома ви.

Ако вече четете заедно или самостоятелно, помолете един или двама членове на семейството да споделят какво означава за тях да четат от Писанията редовно.

Почерпка: Бананов пай с крем

1 изпечена кора за пай,

¾ ч.ч. захар,

⅓ ч.ч. брашно,

¼ ч.л. сол,

1 ч.л. ванилия,

2 ч.ч. мляко,

3 жълтъка (леко разбити),

2 с.л. краве масло

2 банана

В тенджера смесете захарта, брашното и солта. Постепенно добавете млякото. Сложете на средно загрят котлон и бъркайте, докато сместа заври и се сгъсти. Варете още 2 минути. Свалете от котлона.

Разбъркайте малко от горещата смес с жълтъците и върнете в сместа. Варете още 2 минути, като бъркате непрекъснато. Свалете от котлона. Добавете маслото и ванилията. Оставете да изстине на стайна температура. Нарежете един банан на тънко в кората за пай. Разпределете половината крем над парченцата банан. Нарежете още един банан и разпределете останалия крем отгоре. Сложете отгоре бита сметана. (Можете да използвате тази рецепта и за кокосов пай с крем, като сложите кокосов орех вместо банани.)