Честита нова година по целия свят - 26 Декември

Честита нова година по целия свят - 26 Декември

Честита нова година по целия свят

Химн: «Брой благословиите си». #152

Дайте възможност на членовете на семейството ви да споделят любими
новогодишни спомени и традиции. Ако е възможно, покажете снимки на
отминали празнувания. Обяснете, че хората по целия свят обичат да споделят
навечерието на новата година със семейството и приятелите си. Ето някои
начини да се каже Честита нова година: Bonne Année (френски),
Buon Capodanno (италиански), Feliz Año Nuevo (испански),
Gelukkig Nieuwjaar (холандски), Gott Nytt Ar (шведски), Gutes Neues Jahr (немски),
Happy New Year (английски).
Обичаят да се отпразнува първият ден на новата година е започнал в древен
Рим. Хората по целия свят имат различни традиции за посрещането на новата
година. В Дания децата пазят счупени чаши, чинии и купи. После ги изсипват на
прага на домовете на приятели и познати на Нова година. В Шотландия се счита,
че първият човек, който влезе в дома носи късмет на госта и на домакините.
В Англия през 18-ти век съпрузите давали на съпругите си достатъчно пари, за
да купят карфици за цялата идна година. Те също почиствали комините си на този
ден, за да имат „чиста” нова година.
















Почерпка:
Мандариново-бадемов тарт

Основа:
1 1/4 ч. брашно
1/3 ч. захар
1 ч. л. настъргана мандаринова
или портокалова кора
1/4 ч. л. сол
8 с. л. масло, студено, нарязано
на кубчета
1 жълтък от голямо яйце
(запазете белтъка за пълнежа!)
Пълнеж:
1/2 ч. обелени и нарязани на
пръчици бадеми
1/3 ч. захар
2 яйца
1 белтък
1/2 ч. мандаринов сок
(около 3 мандарини) или
портокалов сок
Кората на 3 мандарини
(около 3 ч. л.)
100 г. шоколад, нарязан

Инструкции:
Смесете продуктите за основата. Сложете тестото в намазнената тавичка за тарт като притиснете към дъното и стените, набучете цялото дъно с вилица и печете на 200°C за 18–20 минути. Оставете настрани. Намалете фурната на 190°C. Запечете бадемите във фурната 3–5 минути. Охладете. Смелете бадемите с 1/3 ч. захар в чопъра и мелете до пълното смилане на бадемите. Добавете яйцата, белтъка, мандариновия сок и кората.
Разбъркайте добре. Разпръснете половината шоколад върху тестената основа. Изсипете мандариновия пълнеж върху основата. Печете тартата на 190°C за 25–30 минути. Пълнежът трябва да се е фиксирал. Разтопете останалия шоколад и го напръскайте отгоре върху тартата.